ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ...

2020-06-17

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας κατασκευάστηκε από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ. 

Στον κάτωθι σύνδεσμο:

https://ellaktor.com/activity/kataskeyi-kai-leitoyrgia-toy-kentroy-epexergasias-lymaton-athinas-psyttaleias-aktor/

η κατασκευάστρια εταιρεία περιγράφει συνοπτικά τη λειτουργία της εγκατάστασης ως εξής:

"Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, περιλαμβάνουν προεπεξεργασία λυμάτων στις εγκαταστάσεις του Ακροκεράμου, με απομάκρυνση των βαρέων στερεών, εσχάρωση, εξάμμωση και απόσμηση καθώς και προεπεξεργασία των λυμάτων της Σαλαμίνας στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας. Τα προεπεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται με υποθαλάσσιους αγωγούς στη νήσο Ψυττάλεια. Σε μια συνολική έκταση 560.000 τ.μ. στη νήσο Ψυττάλεια που βρίσκεται 2 χλμ. δυτικά του Λιμένα του Πειραιά, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν οι κύριες μονάδες του βιολογικού καθαρισμού με το σύστημα της ενεργού ιλύος με απομάκρυνση θρεπτικών (προχωρημένη δευτεροβάθμια επεξεργασία), οι μονάδες επεξεργασίας ιλύος (πάχυνση, υδρόλυση, αναερόβια χώνευση, αφυδάτωση και ξήρανση), καθώς και μονάδες παραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιοαερίου και φυσικού αερίου."

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ypodomes.com (https://ypodomes.com/se-dimopratisi-me-261-ekat-evro-i-syntirisi-kai-anavathmisi-tis-psyttaleias-tou-viologikoy-tis-athinas/) στον διαγωνισμό συντήρησης και λειτουργίας της Ψυττάλειας, που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, η ΑΚΤΩΡ εξασφάλισε το συμβόλαιο παρέχοντας έκπτωση 23% στο έργο των 220 εκατ. ευρώ το οποίο διεκδικούσαν επίσης οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ και INTRAKAT αλλά και μία εταιρεία ξένων συμφερόντων. Αντίστοιχα τον Απρίλιο του 2009, το έργο είχε αναληφθεί από την Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ-ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ-Γ. & Κ. ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ, έναντι αντιτίμου περίπου 118 εκατ. ευρώ με αρχικό προϋπολογισμό του έργου 200 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ), είχε κατακυρωθεί δηλαδή με έκπτωση που κινήθηκε στο 41%.

Το ζήτημα της απόσμησης στις εγκαταστάσεις του Ακροκέραμου είχε απασχολήσει τόσο την Περιφέρεια Αττικής, όσο και τους παραλιμένιους δήμους την περίοδο 2015 - 2019. Συγκεκριμένα:

α)μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://politisonline.com/ellada/koinonia/130322/%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%83/

τη σαφή αναφορά του Δημάρχου Περάματος στην ανάγκη αποκατάστασης των αρρυθμιών, που προκάλεσαν την έκλυση οσμών από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στον Ακροκέραμο

β)μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/67739_ti-syzitisan-eydap-antiperifereiarhis

τη σαφή τοποθέτηση τόσο της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, όσο και της ΕΥΔΑΠ ότι "Για τον Ακροκέραμο απ' όπου τα λύματα κατευθύνονται στη Ψυττάλεια και πολλές φορές προκαλείται αφόρητη δυσοσμία προβλέπεται εγκατάσταση απόσμησης, η οποία βρίσκεται στη φάση συγγραφής τεχνικών προδιαγραφών."

γ) μπορείτε να διαβάσετε εδώ 

https://www.saronicmagazine.gr/peiraias-notia/6481-g-gavrilis-to-kel-psitalleias-doyleyei-sta-oria-toy

τη σαφή τοποθέτηση της Αντιπεριφέρειας Αττικής ότι το ΚΕΛ Ψυττάλειας δουλεύει στα όριά του. 

Στις 27/5/2019 η ΕΥΔΑΠ δημοσίευσε διακήρυξη για τη λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, μέρος της οποίας μπορείτε να αναγνώσετε εδώ:



 Στα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων είναι σύνηθες να εντοπίζεται βενζόλιο, καθώς και αμμωνία, νιτρώδες και νιτρικό οξύ. Ενδεικτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ :


Με αυτά τα δεδομένα, θα ανέμενε κανείς :

α)ότι η ΕΥΔΑΠ θα ακολουθούσε πολιτική μηδενικής ανοχής στην εκπομπή οσμών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Η συγγραφή υποχρεώσεων της ΕΥΔΑΠ "συγχωρεί" την υπέρβαση των ορίων εκπομπών με απλή επιβολή ποινικής ρήτρας (και ΟΧΙ κήρυξη του αναδόχου ως εκπτώτου) για χρονικό διάστημα μέχρι και εννέα (9) μήνες αθροιστικά ανά συμβατικό έτος. Ειδικά για την περίπτωση του Ακροκέραμου, η διακήρυξη επιτρέπει υπερχειλίσεις μικρότερες των τριάντα (30) λεπτών της ώρας, λόγω αδυναμίας παροχεύτευσης των λυμάτων στην Ψυττάλεια με τη μέγιστη παροχή σχεδιασμού, χωρίς καν την επιβολή ποινικής ρήτρας ! 

β)ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα συνέχιζε να αναδεικνύει το ζήτημα της απόσμησης στον Ακροκέραμο με αμείωτη ένταση. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες οι συνέπειες από τη λειτουργία του Κ.Ε.Λ. Ψυττάλειας έχουν σταματήσει να προβάλλονται με τους υψηλούς τόνους της περιόδου 2015 - 2017. 

γ)ότι οι όποιοι ενδιαφερόμενοι θα προέβαιναν σε ψύχραιμη και αντικειμενική στάθμιση των μετρήσεων του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ. Στην κάτωθι φωτογραφία μπορείτε να δείτε τα σημεία, στα οποία ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ εγκατέστησε σημεία δειγματοληψίας:


Το σημειο δειγματοληψίας ΔΚ2 βρίσκεται πλησίον των εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ στον Ακροκέραμο και πρόκειται για σημείο, στο οποίο ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ επίσης μέτρησε υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπών (και μαλιστα με σαφή καταγραφή αυξημένων οσμών όταν πνέουν άνεμοι ΔΥΤΙΚΟΙ, δηλ. άνεμοι με κατεύθυνση από την Ψυττάλεια προς το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας !). Ωστόσο, κανένα δημοσίευμα και καμία τηλεοπτική εκπομπή δεν ανέδειξε το πρόβλημα. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά καθίσταται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία, στην οποία το Παρατηρητήριο θα παρέμβει με σαφήνεια και αντικειμενικότητα, υποβάλλοντας για ποινική αξιολόγηση το σύνολο των στοιχείων, που έχει στη διάθεσή του.