ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΩΝ ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
ΑΠ.ΕΞ. 72/2024
23/12/2024
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Του εδρεύοντος στην Αθήνα (Ευφράνορος 27) Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος, νόμιμα εκπροσωπούμενου
ΠΡΟΣ
1.ΕΑΔΗΣΥ
2.Εθνική Αρχή Διαφάνειας
3.Γραφείο κ. Πρωθυπουργού
4.κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
5. κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
6. κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣ
Κοινοβουλευτικές Ομάδες
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣ
ΜΜΕ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣ
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναφορικά με πιθανή διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων
ΘΕΜΑ : Ποιον ευνοεί η επιμονή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να παραδώσει στα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ τον καταργημένο πομποδέκτη Μοtorola DP4601e, για τον οποίο δεν υφίσταται προσήκουσα εν συνεχεία υποστήριξη ;
----------------------------------------------------------------------------------------
Είμαι νόμιμος εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος, το οποίο αποτελεί ένωση προσώπων, χωρίς νομική προσωπικότητα. Με την ανωτέρω ιδιότητά μου αναφέρω ενώπιόν Σας για τις νόμιμες δικές σας ενέργειες τα εξής:
1.Οι κωδικοποιημένες τηλεπικοινωνίες αποτελούν αναγκαίο μέσο αφενός για την καταπολέμηση του εγκλήματος, αφετέρου για την προστασία των διωκτών του. Η χρόνια έλλειψη τέτοιων τηλεπικοινωνιών στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) και στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) παρείχε στους διωκόμενους την δυνατότητα ... "συνακρόασης", με αποτέλεσμα και τη σύλληψη να αποφεύγουν και τη ζωή των επιχειρησιακών στελεχών, που τους καταδίωκαν, να θέτουν σε κίνδυνο.
2.Τούτου δοθέντος, μόνο με ανακούφιση μπορούσε να υποδεχτεί κανείς την εξασφάλιση κοινοτικών πόρων, με τους οποίους το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προέβη στην με αριθμό 7/2021 διακήρυξη (ΑΔΑΜ:21PROC009043826, ΑΔΑ:64ΣΜ4653ΠΩ-9ΩΙ, συστημικός αριθμός 134486) για την προμήθεια με τίτλο "Μετάβαση σε ψηφιακές τηλεπικοινωνίες και αναβάθμιση ραδιοδικτύου και ηλεκτροναυτιλιακών οργάνων Πλωτών - Χερσαίων Μέσων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ για τις ανάγκες των πλωτών και των χερσαίων μέσων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ" με προϋπολογισμό ΕΥΡΩ 6.499.552,40 περιλαμβανομένου ΦΠΑ και κρατήσεων.
3.Η ανωτέρω διακήρυξη συνέπεσε με την θέση σε ισχύ του α. 221Α ν. 4412/2016 σύμφωνα με το οποίο -και υπό την ευνοϊκότερη για τη Διοίκηση τροποποίησή του από το α. 87 ν. 4914/2022- κατά κανόνα ανάμεσα στην αποσφράγιση των προσφορών και την ανάδειξη του αναδόχου μεσολαβεί διάστημα από σαράντα (40) έως το πολύ εξήντα (60) εργασίμων ημερών. Επομένως, εύλογα θα ανέμενε κανείς ότι τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, σε πολύ σύντομο χρόνο μετά την αποσφράγιση των προσφορών [ημ/νία αποσφράγισης είχε οριστεί η 8-10-2021], θα είχαν στην διάθεσή τους αναβαθμισμένες και κρυπτογραφημένες τηλεπικοινωνίες, προκειμένου να εκτελέσουν την δημοσίου συμφέροντος αποστολή τους.
4.Στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν οι εξής εταιρείες:
α. η ανερχόμενη στον χώρο των τηλεπικοινωνιών / πληροφορικής ΑΝΤΑΠΤ ΙΤ
β. η έμπειρη και γνωστή εδώ και δεκαετίες SPACE HELLAS
γ. η εταιρεία ΜΟΡΤΕΚ ΕΠΕ.
5.Η τελευταία συμμετέχουσα, δηλ. η ΜΟΡΤΕΚ ΕΠΕ, έχει απασχολήσει πρόσφατα την δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, στις 5/2/2024 στην ιστοσελίδα mononews αναφέρεται ότι η εταιρεία ΜΟΡΤΕΚ ΕΠΕ ανέλαβε το έργο Tetra, το οποίο είχε ανατεθεί στην Krikel του γνωστού από την υπόθεση των υποκλοπών Γ. Λαβράνου, καθώς και ότι στην εν λόγω εταιρεία προσλήφθηκε στέλεχος, που συνεργάστηκε στενά με τον Λαβράνο στην Krikel. Από την δική μας έρευνα δεν προέκυψε διάψευση του ανωτέρω δημοσιεύματος. (https://www.mononews.gr/oikonomia/thewiseman/o-mitsotakis-ke-o-tachiaos-o-vouleftis-pou-kerdise-3-ekat-evro-to-parti-tou-daa-i-nea-gkafa-politi-i-krisimi-apofasi-megalou-ke-to-kalesma-ton-khouri-ston-remo) .
6.O χρόνος διεξαγωγής του ανωτέρω διαγωνισμού ξέφυγε πολύ από τα προβλεπόμενα στην νομοθεσία όρια και αντί 40-60 ημέρες, τελικά διήρκεσε δέκα πέντε (15) μήνες, καθυστέρηση, που δεν υπερβαίνει απλά τα νόμιμα όρια, αλλά και την κοινή λογική.
7.Ανάδοχος αναδείχτηκε η εταιρεία ΑΝΤΑΠΤ ΙΤ. Σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 2832.7/30386/2022 (ΑΔΑ: 98ΦΣ4653ΠΩ-ΝΑΚ) Υπουργική Απόφαση, η προσφορά της εταιρείας ΜΟΡΤΕΚ ΕΠΕ απερρίφθη για τεχνικούς λόγους και τελικά μεταξύ των απολειπόμενων δύο εταιρειών, των οποίων ανοίχθηκαν οι οικονομικές προσφορές, η ΑΝΤΑΠΤ ΙΤ πρόσφερε σημαντικά μικρότερο τίμημα και ανεδείχθη ανάδοχος.
8.Σύμφωνα με την υπογραφείσα την 18-1-2023 σύμβαση, η ανάδοχος ΑΝΤΑΠΤ ΙΤ ανέλαβε την υποχρέωση να προμηθεύσει και τα κάτωθι υλικά:
-2.300 ψηφιακούς φορητούς πομποδέκτες VHF για τις ανάγκες των πλωτών μέσων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ συνολικής αξίας 1.376.517,80 ΕΥΡΩ
-522 ψηφιακούς φορητούς πομποδέκτες VHF για τις ανάγκες λιμενικών αρχών συνολικής αξίας 251.943,30 ΕΥΡΩ
-200 ψηφιακούς φορητούς πομποδέκτες UHF για τις ανάγκες λιμενικών αρχών συνολικής αξίας 119.697,20 ΕΥΡΩ.
Η ανάδοχος εταιρεία δεσμεύτηκε να παραδώσει το μοντέλο Μοtorola DP4601e.
9.Έναν (1) μόλις μήνα μετά την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης, η κατασκευάστρια Motorola ανακοίνωσε την κατάργηση του προσφερθέντος μοντέλου Μοtorola DP4601e. Αναφορικά με τις συνέπειες της κατάργησης αυτής, στην ανακοίνωση της Μοtorola αναφέρεται σαφώς ότι, μετά την κατάργησή του, η κατασκευάστρια εταιρεία δεν δεσμεύεται ούτε για την συντήρηση, ούτε για την αναβάθμιση υλικού και λογισμικού, ούτε για την παροχή ανταλλακτικών. Σε απλά ελληνικά, μετά την προαναφερόμενη ανακοίνωση της Motorola (την οποία το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος έχει προφανώς στην διάθεσή του) ουδείς Υπουργός οποιασδήποτε χώρας θα διανοείτο να επιμείνει στην αγορά ενός καταργημένου μοντέλου, το οποίο, χωρίς επαρκή εργοστασιακή υποστήριξη, κινδύνευε να καταστεί ανά πάσα ώρα και στιγμή άχρηστο, με αποτέλεσμα την διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων και την ματαίωση μιας τηλεπικοινωνιακής αναβάθμισης απολύτως αναγκαίας για τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
10.Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανώμαλη εξέλιξη της προμήθειας έπαιξε η υπέρμετρη καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Είναι προφανές ότι, εάν οι συμβατικές προθεσμίες είχαν τηρηθεί, τότε το προαναφερόμενο μοντέλο θα είχε παραδοθεί στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ πολύ πριν την κατάργησή του.
11.Μετά την κατάργηση του μοντέλου Μοtorola DP4601e εύλογα θεωρούμε αδιανόητη την συνέχιση της παράδοσής του στο Ελληνικό Δημόσιο. Είναι απόλυτα σαφές ότι η κατάργηση του μοντέλου αυτού καθιστά μη προσήκουσα την εν συνεχεία υποστήριξη του με συντήρηση, επισκευές και ανταλλακτικά. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να εντοπίσουμε τις εξής περιπτώσεις παράδοσης του καταργημένου Motorola, DM4601e στο Ελληνικό Δημόσιο:
Στις 27 Μαρτίου 2023, σχεδόν έναν (1) μήνα μετά την ανακοίνωση της κατάργησης του μοντέλου Μοtorola DP4601e, η ΕΛ.ΑΣ αποφασίζει να επιμείνει στην παραλαβή από την ΜΟΡΤΕΚ ΕΠΕ εκατόν τριάντα ενός (131) πομποδεκτών του εν λόγω τύπου αξίας 80.732,68 ΕΥΡΩ. (ΑΔΑ: 9ΓΓ246ΜΤΛΒ-ΕΕΛ).
Την 4-1-2024, έναν (1) χρόνο μετά την ανακοίνωση της κατάργησης του ανωτέρω μοντέλου, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία αγοράζει από την ΜΟΡΤΕΚ ΕΠΕ τέσσερις (4) πομποδέκτες αυτοκινήτου Motorola, DM4601 και έναν (1) πομποδέκτη βάσης Motorola, DM4601e VHF, δηλαδή μοντέλα τα οποία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας καταργήθηκαν έναν (1) χρόνο πριν τα πληρώσει η ΕΑΒ ΑΕ με κρατικό χρήμα.
Το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος καταγγέλλει ότι σε μεγάλο αριθμό συμβάσεων της εταιρείας ΜΟΡΤΕΚ ΕΠΕ με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας γίνεται αναφορά σε προμήθεια σημαντικού αριθμού πομποδεκτών από την εταιρεία ΜΟΡΤΕΚ ΕΠΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ο ακριβής τύπος του πομποδέκτη. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να διευκριστεί εάν, μετά την ανακοίνωση της κατάργησης μοντέλων της Motorola, έλαβε χώρα προμήθεια καταργημένων μοντέλων του συγκεκριμένου κατασκευαστή είτε από την ΜΟΡΤΕΚ ΕΠΕ, είτε από οποιονδήποτε άλλον.
12.Επανερχόμενοι στα πεπραγμένα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχουμε στην κατοχή μας αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η ανάδοχος εταιρεία ΑΝΤΑΠΤ ΙΤ υπέβαλε αίτημα αντικατάστασης του καταργημένου μοντέλου της Motorola με πομποδέκτες της κατασκευάστριας HYTERA [χώρα προέλευσης : Κίνα]. Πομποδέκτες της κατασκευάστριας HYTERA είχαν προταθεί και με την προσφορά της εμπειρότατης σε κρατικές προμήθειες SPACE HELLAS και είχαν λάβει υψηλότατη βαθμολογία. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι τα εξειδικευμένα μέλη της Επιτροπής Διαγωνισμού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, τα οποία, πέραν της κατάρτισής τους, επρόκειτο να είναι και οι χρήστες αυτών των πομποδεκτών, έκριναν ότι οι προτεινόμενοι από την SPACE HELLAS πομποδέκτες της HYTERA κάλυπταν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις. Ωστόσο, ενώ οι πομποδέκτες της HYTERA κρίθηκαν κατάλληλοι, όταν προσφέρθηκαν από την SPACE HELLAS, αξιολογήθηκαν ως ακατάλληλοι, όταν προσφέρθηκαν από την ανάδοχο ΑΝΤΑΠΤ ΙΤ, και απορρίφθηκαν με την αρ. πρωτ. 2832.7/591/2024/4-1-2024 απόφαση (ΑΔΑ: ΨΙΒΕ4653ΠΩ-ΖΘΗ) . Στην εν λόγω απόφαση δεν έχει περιληφθεί νόμιμη αιτιολογία, αναφορικά με την απόρριψη των πομποδεκτών της HYTERA. Συγκεκριμένα, αναφέρεται μεν ότι το προτεινόμενο προς αντικατάσταση μοντέλο της HYTERA παρουσιάζει τεχνικές αποκλίσεις σε σχέση με το καταργημένο πλέον μοντέλο της Motorola, αλλά ουδείς τολμά να ισχυριστεί ότι οι πομποδέκτες της HYTERA δεν πληρούν τους όρους της διακήρυξης, προφανώς επειδή είχαν λάβει υψηλότατη βαθμολογία στην προσφορά της SPACE HELLAS. Η αιτιολογία αυτή είναι παράνομη, διότι στην περίπτωση της αντικατάστασης ενός υλικού κρίσιμη δεν είναι η σύγκριση του νέου υλικού με το αντικαθιστάμενο, αλλά η σύγκριση του νέου υλικού με την διακήρυξη και στην προκειμένη περίπτωση μια τέτοια σύγκριση ουδέποτε έλαβε χώρα.
Επιπρόσθετα, άνθρωποι, παρόντες στις σχετικές συσκέψεις, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι στην ανάδοχο εταιρεία δόθηκε γραμμή "από ψηλά" να εγκαταλείψει τους πομποδέκτες της HYTERA και να προτείνει οπωσδήποτε πομποδέκτες Motorola. Στην Ελλάδα, ένας από τους αντιπροσώπους των πομποδεκτών Motorola είναι η εταιρεία ΜΟΡΤΕΚ ΕΠΕ.
13.Η άρνηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να αποδεχθεί τον Ιανουάριο 2024 ως κατάλληλους τους ήδη βαθμολογηθέντες με υψηλότατη βαθμολογία πομποδέκτες της HYTERA δημιούργησε αναίτια καθυστέρηση, με αποτέλεσμα εδώ και έναν (1) ολόκληρο χρόνο τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ να στερούνται σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών μέσων.
14.Τελικά, στις 24-5-2024 η αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωμοδοτεί προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη το καταργημένο μοντέλο Μοtorola DP4601e να αντικατασταθεί με το νεότερο και πλέον σύγχρονο μοντέλο Μοtorola R7 PREMIUM (FKP). Το μοντέλο αυτό, όντας νεότερο και πλέον σύγχρονο, επιφέρει αύξηση του τιμήματος κατά 728.751,70 ΕΥΡΩ, αλλά :
α) τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν μεριμνήσει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να εγγραφούν πιστώσεις πολλαπλάσιες της επιβάρυνσης, που επιφέρει η προμήθεια του πλέον σύγχρονου μοντέλου
β) τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής, που υπέδειξαν την συγκεκριμένη αντικατάσταση, δεν έχουν μόνο την αντίστοιχη κατάρτιση, αλλά αποτελούν και τους χρήστες των πομποδεκτών και η επιθυμία τους να προμηθευτούν το πλέον σύγχρονο υλικό οφείλει να γίνεται σεβαστή
γ) τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής προέβησαν σε έρευνα αγοράς και διαπίστωσαν ότι η τιμή, στην οποία προσφέρεται το μοντέλο αυτό από την ανάδοχο εταιρεία, είναι 25% μειωμένη σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της αγοράς και επισύναψαν όλα τα σχετικά έγγραφα
δ)η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει ρητά την αντικατάσταση του καταργημένου μοντελου, εφόσον η επιβάρυνση δεν υπερβαίνει το 50% της αρχικής συμβατικής αξίας.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης φέρει την επαγγελματική ιδιότητα του οδοντίατρου.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε πρόσφατα ότι ο ίδιος είναι κομπάρσος, διότι πρωταγωνιστές είναι τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται ότι ο κομπάρσος διάλεξε λάθος παράσταση για να γίνει πρωταγωνιστής.
Συγκεκριμένα:
Ο κ. Στυλιανίδης με εντελώς ομιχλώδη αιτιολογία ανέπεμψε στην Επιτροπή Παραλαβής το ζήτημα της αντικατάστασης των πομποδεκτών, δημιουργώντας μια ακόμα αναίτια καθυστέρηση στην προμήθεια ενός υλικού, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο για τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
Η Επιτροπή Παραλαβής συνεδρίασε στις 17-10-2024 και επέμεινε στην γνώμη της για αντικατάσταση του καταργημένου μοντέλου Μοtorola DP4601e με το νεότερο και πλέον σύγχρονο μοντέλο Μοtorola R7 PREMIUM (FKP), με ταυτόχρονη αύξηση του τιμήματος.
Κατόπιν της νέας και απόλυτα τεκμηριωμένης αυτής γνωμοδότησης, ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης εξέδωσε την με αριθμό 2832.7/82057/2024 απόφασή του (ΑΔΑ: 6Κ0θ4653ΠΩ-Ξ19) με την οποία, αν και ως οδοντίατρος είναι δεδομένο ότι δεν γνωρίζει και πολλά από πομποδέκτες, διαφώνησε με την εισήγηση της Επιτροπής Παραλαβής και υποχρέωσε την ανάδοχο εταιρεία:
α. να προμηθεύσει στο Ελληνικό Δημόσιο το καταργημένο μοντέλο Μοtorola DP4601e, για το οποίο ο κατασκευαστής δεν εγγυάται πλέον την προσήκουσα εν συνεχεία υποστήριξή του
β. εάν προβεί σε αντικατάσταση του εν λόγω μοντέλου με το νεότερο και πλέον σύγχρονο Μοtorola R7 PREMIUM (FKP), να το πράξει χωρίς αύξηση του τιμήματος. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η ανάδοχος εταιρεία θα έπρεπε να εισπράξει 1,5 εκατ ΕΥΡΩ για να παραδώσει υλικά σχεδόν 3 εκατ. ΕΥΡΩ.
Σε απλά ελληνικά ο κ. Στυλιανίδης αποφάσισε να γίνει είτε κάτι που βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και την επιχειρησιακή ασφάλεια των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (προμήθεια ενός καταργημένου υλικού χωρίς προσήκουσα εν συνεχεία υποστήριξη), είτε κάτι που καμία εταιρεία δεν επρόκειτο να αποδεχθεί (παράδοση υλικού με διπλάσια αξία από το συμβατικό τίμημα). Το πρακτικό αποτέλεσμα της ανορθολογικής επιλογής του κ. Στυλιανίδη είναι να κινδυνεύουν πλέον να ξεκινήσουν και δικαστικές διαμάχες, που θα καθυστερήσουν την παράδοση του υλικού τουλάχιστον δυο (2) έτη. Αυτά τα δυο (2) έτη, που θα χρειαστούν για την παράδοση ενός κρίσιμου υλικού στα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ο κ. Στυλιανίδης θα απολαμβάνει την ασφάλεια κάποιου γραφείου του, αλλά τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ θα εκτίθενται καθημερινά σε κινδύνους.
Τα αποτελέσματα του στρουθοκαμηλισμού του κ. Στυλιανίδη δεν άργησαν να φανούν.
Ήδη, πλωτά μέσα ΛΣ-ΕΛΑΚΤ εμφάνισαν ανάγκες συντήρησης/επισκευής του τηλεπικοινωνιακού τους εξοπλισμού, τα οποία η ανάδοχος εταιρεία, εν όψει των πρωτοφανών για τα δεδομένα των δημοσίων συμβάσεων πρακτικών του κ. Στυλιανίδη, δεν αποκαθιστά, με αποτέλεσμα να τίθεται ολόκληρη η τηλεπικοινωνιακή αναβάθμιση ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε κίνδυνο.
15.Κλείνοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε και το εξής:
Είναι πράγματι αληθές ότι ο κ. Στυλιανίδης είχε την νομική δυνατότητα να διαφωνήσει με την εισήγηση της Επιτροπής Παραλαβής. Η δυνατότητα αυτή ασκείται εξαιρετικά σπάνια, διότι οι Υπουργοί συνηθίζουν να σέβονται τις υπηρεσιακές εισηγήσεις των συλλογικών οργάνων και μόνον όταν συντρέχουν εξαιρετικοί και πλήρως τεκμηριωμένοι λόγοι διαφοροποιούνται. Στην προκειμένη περίπτωση, με την με αριθμό 2832.7/82057/2024 απόφασή του (ΑΔΑ: 6Κ0θ4653ΠΩ-Ξ19) ο κ. Στυλιανίδης ισχυρίζεται ότι η αντικατάσταση του καταργημένου μοντέλου με ένα νεότερο και πλέον σύγχρονο θα καταστρατηγούσε τους όρους της διακήρυξης, ήτοι θα στερούσε την δυνατότητα σε κάποιον άλλον ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με το νεότερο μοντέλο της Motorola. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, από τους τρεις (3) διαγωνιζόμενους, μόνον δυο (2) διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν με μοντέλο της Motorola: η ανάδοχος ΑΝΤΑΠΤ ΙΤ και η αποκλεισθείσα για τεχνικούς λόγους ΜΟΡΤΕΚ ΕΠΕ. Συνεπώς, δεν θα ήταν παράλογο να θεωρήσει κανείς ότι το αιτιολογικό του κ. Στυλιανίδη αφορά στην παροχή της δυνατότητας σε κάποιον υποψήφιο, που συνηθίζει να προσφέρει πομποδέκτες της Motorola σε Σώματα Ασφαλείας, όπως δηλαδή κάνει η ΜΟΡΤΕΚ ΕΠΕ, να προσφέρει και αυτός το επίμαχο μοντέλο σε ένα νέο διαγωνισμό. Ωστόσο, η επιλογή αυτή της δεύτερης ευκαιρίας σε επιχειρηματίες δημιουργεί σκοτεινά σημεία. Καταρχάς, κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι στο όνομα κάποιας επιχειρηματικής επιδίωξης καθυστερεί υπερβολικά την παράδοση ενός υλικού, που μπορεί να παραδοθεί εντός ολίγων μηνών και είναι απολύτως αναγκαίο. Περαιτέρω, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα περιβάλλον προτίμησης προς ένα και μόνο συγκεκριμένο μοντέλο και αυτό δεν αυξάνει, αλλά μειώνει δραματικά τον ανταγωνισμό, που μπορεί να επιτευχθεί. Με αυτά τα δεδομένα, οι επιλογές του κ. Στυλιανίδη εύλογα μπορεί να θεωρηθεί ότι εάν εξυπηρετούν κάποιο συμφέρον, αυτό δεν είναι ούτε των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ούτε το δημόσιο συμφέρον.
16.Κατόπιν των ανωτέρω:
α. καταγγέλλονται τα ανωτέρω, προκειμένου να ερευνηθούν αρμοδίως από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές
β. ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εάν οργανικές μονάδες των αντίστοιχων Υπουργείων παρέλαβαν το μοντέλο Μοtorola DP4601e μετά την ανακοίνωση της κατάργησής του [Φεβρουάριος 2023];
γ. ερωτάται ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πότε επιτέλους θα παραδοθούν σύγχρονοι πομποδέκτες στα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ;
Για το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος