Ανοιχτή Επιστολή Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος για τους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ

2021-10-30

ΑΠ.ΕΞ. 30/2021

29/10/2021

 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Προς: Όποιον ενδιαφέρεται

Κοιν: Κ.Ο

 

ΘΕΜΑ:Εργασιακές συνθήκες στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Λιμένα Πειραιά

1. Σύμφωνα με ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, μετά από τέσσερις (4) μέρες επίμονου αγώνα, η κραυγή αγωνίας των υπεργολαβικών εργαζόμενων στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Επομένως, συνέβη το αναμενόμενο: με βάση τα νομολογιακά δεδομένα, τα Δικαστήρια έχουν ένα πεπερασμένο χρονικό όριο ανοχής στην απεργία, μετά το οποίο αυτή κρίνεται σχεδόν προδιαγεγραμμένα παράνομη και καταχρηστική.


2. Ένας ακόμα θάνατος στο Σ.ΕΜΠΟ, μια ακόμα παράνομη και καταχρηστική απεργία.


3. Και τώρα τι;


4. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα προδιαγεγραμμένο ... Βατερλώ. Μέχρι να επέλθει, είχαν προλάβει να συμβούν και ενδιάμεσες ήττες: επαγγελματίες του Πειραιά, που αντιμετώπισαν προβλήματα από την απεργία, το αγκυροβόλιο του Πειραιά υπερ-κορεσμένο να δημιουργεί προφανείς κινδύνους για τη ναυσιπλοϊα και το θαλάσσιο περιβάλλον, τα πληρώματα να ταλαιπωρούνται, τα εμπορεύματα να καθυστερούν...Τα συνηθισμένα εργοδοτικά κόλπα ενεργοποίησης του λεγόμενου κοινωνικού αυτοματισμού.


5. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης είναι εδώ και δυόμισι (2,5) χρόνια ολοκληρωτικά απών από τα εργασιακά θέματα του λιμένα Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, λείπει οποιαδήποτε συστηματική και συστηματοποιημένη επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε αυτόν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι εδώ και ενάμισι (1,5) χρόνο δεν έχει λάβει χώρα οποιαδήποτε συνέλευση διαβούλευσης με εκπροσώπους εργαζομένων στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Αντίθετα, το facebook του κ. Πλακιωτάκη είχε σε περίοπτη θέση φωτογραφίες με ... ποτάκια με την εργοδοσία. Η αδικαιολόγητη απουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τα τεκταινόμενα στους χώρους δουλειάς του λιμανιού (ήταν προφανώς πολύ απασχολημένος να καταργεί εποπτεύουσες την COSCO Αρχές και να νομοθετεί απευθείας αναθέσεις) είχε μια νομοτελειακή συνέπεια: ο κ. Πλακιωτάκης ήταν απών από την έκρηξη, που αναπόφευκτα επέφερε ο θάνατος του Δημήτρη Δαγκλή, και επέλεξε να κοιτάζει από μακρυά το πρόβλημα (ίσως από κάποιον ανακαινισμένο φάρο της Ιεράπετρας), καταλέιποντάς το αποκλειστικά στα χέρια των αρμόδιων Δικαστηρίων.


Στις 8/9/2020, δηλαδή πολύ έγκαιρα, το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος επέδωσε στον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ψήφισμα, το τρίτο (3ο) σημείο του οποίου ανέφερε κατά λέξει "ΔΕΝ εποπτεύει τον ΟΛΠ στα θέματα της υπεργολαβικής λιμενεργασίας". Ωστόσο, ο κ. Πλακιωτάκης δεν πήρε ούτε καν τηλέφωνο, να συζητήσει μαζί μας, να ακούσει τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας και να καταστεί λίγο περισσότερο ενημερωμένος για το τι συμβαίνει λίγα μέτρα από το υπουργικό του γραφείο.


6. Όσο για τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κων/νο Κατσαφάδο, όλο το λιμάνι γνωρίζει ότι τουλάχιστον τρεις (3) συγγενείς του κατέχουν διευθυντικές θέσεις στην εργοδοσία, γεγονός που τον καθιστά τουλάχιστον μη πειστικό συνομιλητή. Συγκεκριμένα:
-ο κ. Νίκος Κατσαφάδος (εξ αίματος συγγενής του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) είναι επιχειρησιακός υπεύθυνος στους Προβλήτες του Σ.ΕΜΠΟ
-ο κ. Μιχάλης Κατσαφάδος (αδερφός του Νίκου της PCT και άρα κι αυτός συγγενής του Υφυπουργου), είναι υπεύθυνος βαρδιών της D-Port, της εταιρείας διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού των υπεργολαβικών εργαζομένων
- ο κ. Θεόδωρος Κατσαφάδος (συγγενής των προαναφερόμενων αδελφών Κατσαφάδου ΚΑΙ του Υφυπουργού), απόστρατος αστυνομικός, για τους λόγους της αποστρατείας του οποίου μαθαίνουμε πολλά, είναι Επόπτης Ασφαλείας στους προβλήτες, όπου απασχολούνται οι υπεργολαβικοί εργαζόμενοι.


Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε με εμπεριστατωμένη καταγγελία για ενδεχόμενη παράβαση του ν. 4622/2019 και άλλων διατάξεων, αλλά προς το παρόν είναι πρόδηλο ότι εργαζόμενοι εύλογα σοκαρισμένοι από τον άδικο θάνατο του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, δύσκολα θα πείθονταν σε οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις του κ. Κων/νου Κατσαφάδου (εκτός ίσως από εκείνες που αφορούν στην πιθανή δωρεάν είσοδο σε ... παιδικές χαρές στο λιμάνι).


6. Υπό αυτές τις περιστάσεις, αποτελεσματική διαμεσολάβηση στο πρόβλημα αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας του μεγαλύτερου λιμανιού από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει. Οι κκ. Πλακιωτάκης και Κατσαφάδος δεν είχαν την πολιτική ευθιξια με το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου κλειστό να δώσουν μια συνέντευξη τύπου - παρουσίαση οδικού χάρτη επίλυσης του ζητήματος, άργησαν πολύ να σκεφθούν να συγκαλέσουν μια κοινή σύσκεψη εργοδοσίας - εργαζομένων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν πήγαν ποτέ στα ντόκια, προκειμένου να εγγυηθούν με την παρουσία τους την αντικειμενική και σε βάθος διερεύνηση των αληθινών αιτίων θανάτου του Δημήτρη Δαγκλή.


7. Αντίστοιχα απούσα ήταν και είναι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τη στήριξη της οικογένειας του αδικοχαμένου λιμενεργάτη. Σα να μην έγινε τίποτα...


8. Δεδομένων των ανωτέρω, η κατάσταση, που δημιουργήθηκε με αφορμή τον άδικο θάνατο του Δημήτρη Δαγκλή, αποτελεί άριστο υλικό για σεμινάρια αποτυχημένης διαχείρισης κρίσεων.


9. Δίπλα, όμως, από τον Πλακιωτάκη και τον Κατσαφάδο υπήρξαν όλοι οι άλλοι, οι άνετοι τύποι, που εμφανίστηκαν με το κουστουμάκι τους σε ιερές εκδηλώσεις, χωρίς να καταλάβουν ότι το πραγματικό τους περιεχόμενο δεν ήταν η ... ταξική ανατροπή (με την οποία, ούτως ή άλλως, δεν έχουν την παραμικρή σχέση), αλλά ο θρήνος και η τιμή, που απέτισαν οι συνάδελφοι του Δαγκλή στον αδικοχαμένο συνάδελφό τους. Ούτε και πήραν χαμπάρι ότι αυτό, που εξωτερικεύτηκε με τη μορφή της απεργίας έξω από τις πύλες της COSCO, ήταν στην πραγματικότητα μια ιεροτελεστία, με την οποία οι συμπολεμιστές του Δαγκλή στην καθημερινή μάχη της σκληρής λιμενεργασίας στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αποχαιρετούσαν τον συναγωνιστή τους, ηρωικά, όπως του άξιζε. Αυτά, όμως, για να τα καταλάβεις πρέπει να ΜΗΝ έχεις υπάρξει για δεκαετίες ... κομματικό στέλεχος και ... τίποτα άλλο.


10. Το χειρότερο ήταν ότι ο άδικος αλλά ηρωικός θάνατος του Δημήτρη Δαγκλή, ενός ήρωα βιομηχανικού εργάτη, επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί, για να σηκωθούν κάποια δάχτυλα όψιμων κηνσόρων της υγιεινής και ασφάλειας με κυβερνητική προϋπηρεσία και να δείξουν τον κατά τη γνώμη τους ένοχο: COSCO αποφάνθηκαν οι εθνοπατέρες. Για όλα φταίει η COSCO. Ένοχη η COSCO, εκμεταλλευτές οι Κινέζοι, ορμάτε τους...Πάρε και μερικές ερωτήσεις στη Βουλή, να 'χουμε, να λέμε.


Ωστόσο, ο πραγματικός σκοπός των όψιμων αυτών κηνσόρων της υγιεινής και ασφάλειας στον Πειραιά ήταν άλλος. Γνώριζαν πολύ καλά ότι τα δάχτυλα έπρεπε να σηκωθούν (κατά προτίμηση πολλά μαζί) και να καταδείξουν τους ίδιους ως ενόχους, όχι μόνο για το θάνατο του Δαγκλή, αλλά και για όσους προηγήθηκαν και όσους τυχόν ακολουθήσουν, κάτι που απευχόμαστε. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικά οδυνηρό και για το λόγο αυτό αντί να καταδείξουν τους εαυτούς τους ως ενόχους, μετέθεσαν την ευθύνη αλλού: στην COSCO.


11. Συγκεκριμένα:


11Α. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στο τραγικό για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων, η μελέτη των αριθμών καταδεικνύει μια σταθερή - και διαχρονική για την Ελλάδα - μανιέρα επικινδυνότητας των κλάδων των κατασκευών, του χονδρικού/λιανικού εμπορίου, της συντήρησης οχημάτων και μέρους των τουριστικών υπηρεσιών, αλλά ΟΧΙ της λιμενεργασίας. Το ελληνικό λιμάνι παραμένει σε γενικές γραμμές ένας ασφαλής και αξιόπιστος πάροχος υπηρεσιών και αυτό αποτελεί παγκοσμίου μεγέθους επιτυχία του Έλληνα λιμενεργάτη. Είναι ακριβές ότι τα κέρδη έχουν αποκτήσει κινέζικη καταγωγή, αλλά τα εύσημα για την στατιστικά επιβεβαιωμένη ασφαλή λειτουργία των ελληνικών λιμένων ανήκουν στον Έλληνα λιμενεργάτη και δυστυχώς κανείς δεν του τα έχει αποδώσει.


11Β. Παρόλα αυτά προκύπτει μια εύλογη ερώτηση: καταγράφονται προσηκόντως όλα τα εργατικά ατυχήματα ως τέτοια; Ανακοινώνονται όλα τα εργατικά ατυχήματα, που λαμβάνουν χώρα στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ ή μήπως οι θολές γραμμές των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων καθιστούν τελικά πολύ δύσκολη την ανακοίνωσή τους; Για το συγκεκριμένο θέμα ούτε άκουσα, ούτε διάβασα ο,τιδήποτε εμβριθές. Σιωπή και από τους πρώην και από τους νυν Κυβερνώντες...Σιγήν ιχθύος, μιας που αναφερόμαστε και σε λιμενική δραστηριότητα. Μήπως φταίει η COSCO για το γεγονός ότι οι όψιμοι κήνσορες της υγιεινής και ασφάλειας, όταν απολάμβαναν τη δερμάτινη καρέκλα του Υπουργού, ουδέν νομοθέτησαν επί του θέματος; Η μήπως περίμεναν από την COSCO, τη Ryannair, τα LIDL, το Praktiker και το ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, δηλ. από εργοδότες, που είναι γνωστό ότι στηρίζουν τα κέρδη τους στην υπερ-εντατικοποίηση της εργασίας, να βάλουν τα χεράκια τους και να βγάλουν τα ματάκια τους, ζητώντας η νομοθεσία να τροποποιηθεί σε βάρος των κερδών τους; Και αφού κανείς κοινός νους δεν ανέμενε από την εργοδοσία να ζημιώσει τα κέρδη της, φταίει η COSCO ή η DPORT εάν τυχόν υφίστανται εργατικά ατυχήματα, που δεν καταγράφωνται ή εκείνοι, που δεν προσάρμοσαν τη νομοθεσία στη σύγχρονη πραγματικότητα της λιμενεργασίας, δηλαδή δεν έκαναν αυτό που τους ψήφισαν να κάνουν; Αυτονόητη η απάντηση.


11Γ. Σήμερα, νομική βάση για την εγκατάσταση ενός εργοδότη - moderator (D-PORT) και των υπεργολάβων του στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αποτελεί ο ν. 4455/2017, ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με επισπεύδουσα Υπουργό την κ. Έφη Αχτσιόγλου. Κατά τη συζήτηση του εν λόγω νόμου, το θέμα των υπεργολαβικών λιμενεργατών τέθηκε από το ΚΚΕ. Ιδού τι απήντησε η αρμόδια Υπουργός: "Αυτοί εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής, όπως εξαιρούνταν από τον ν.4093/2012. Αυτοί είναι μόνιμα μισθοδοτούμενο προσωπικό με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου - μόνιμο προσωπικό των λιμανιών. Η εργασιακή κατάστασή τους, προφανώς, είναι καλύτερη από αυτούς εδώ τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν σταθερό εργοδότη και εργοδότης είναι ο εκάστοτε φόρτο - παραλήπτης του εμπορεύματος." Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε και ας προσπαθούσε εις μάτην να εξηγήσει η Διαμάντω Μανωλάκου τί συμβαίνει στο λιμάνι...Αυτό, λοιπόν, που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι απλό: η COSCO χρησιμοποιεί μια δυνατότητα μεγιστοποίησης των κερδών της και ελαχιστοποίησης του ρίσκου της, την οποία νομιμοποίησε με τυπικό νόμο η ελληνική Βουλή και μάλιστα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος επιχειρηματίας είχε την ίδια δυνατότητα. Ποιοι φταίνε, λοιπόν, εάν φταίνε, για την D-PORT; Οι Κινέζοι ή οι Έλληνες; Και από πότε, σε μια ευνομούμενη κοινωνία, φταίει ο επιχειρηματίας, που μεγιστοποιεί τα κέρδη του, διότι του επέτρεψαν με νόμο να το κάνει, αλλά δεν έχουν ευθύνη όσοι νομοθέτησαν υπέρ του; Και πάλι αυτονόητη η απάντηση. [Σημείωση: Μέχρι και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ έχει προτείνει την κατάργηση των σχετικών διατάξεων του ν. 4455/2017].


Και κάτι ακόμα: ήταν τέτοια και τόσα τα θεσμικά κενά, που δημιούργησε στην προστασία της λιμενεργασίας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε η Ένωση Μονίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ, δηλ. ο φορέας εκπροσώπησης λιμενεργατών με μόνιμο εργασιακό καθεστώς, να οδηγηθεί από τις περιστάσεις να γίνει μέλος της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών, δηλ. φορέα εκπροσώπησης λιμενεργατών σε εκ περιτροπής εργασιακό καθεστώς. Και μη μου πει κανείς ότι φταίει και για αυτό η COSCO.


11Δ. Η αρχική σύμβαση Ελληνικού Δημοσίου - κρατικού ΟΛΠ (του έτους 2002) ΔΕΝ περιείχε ιδιαίτερες πρόνοιες για το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.


H κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρά με την ιδιωτικοποίηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ. Σύμφωνα με όσα αναλυτικά ορίστηκαν στο ν. 3755/2009, η COSCO υποχρεώθηκε, αφενός να συντάξει κανονισμούς για ασφαλή συστήματα εργασίας και λειτουργικές διαδικασίες, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και ασφάλεια τόσο του προσωπικού, όσο και των χρηστών του λιμένα, αφετέρου να συμμορφώνεται με τους εκάστοτε ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας. Περαιτέρω, όπως ήταν λογικό, οι Κινέζοι επιβαρύνθηκαν με το κόστος επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης των χειριστών μηχανολογικού εξοπλισμού.


Πλέον, μετά τη θέση σε ισχύ και του ν. 4404/2016, η COSCO φέρει σαφείς και αυστηρές υποχρεώσεις συντήρησης, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές και πρότυπα συντήρησης [μέτρησα πάνω από είκοσι (20) στις οικείες διατάξεις].


Tην προσήκουσα υλοποίηση των υποχρεώσεων αυτών βεβαιώνουν ετησίως κρατικές αρχές [Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (Ρ.Α.Λ.), ο εκάστοτε Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.α.] Μέχρι σήμερα, καμία από τις αρχές αυτές ΔΕΝ έχει με οποιονδήποτε τρόπο βεβαιώσει μη συμμόρφωση της COSCO με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των συμβάσεων παραχώρησης.


Συμπληρωματικά, τυγχάνουν εφαρμοστέες οι διατάξεις του πδ 395/1994, για την εφαρμογή του οποίου αρμόδιο είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε). Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταστεί δημοσίως γνωστά πορίσματα ή εκθέσεις του ΣΕΠΕ για παραβάσεις του πδ 395/1994 επικίνδυνες για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.


Περαιτέρω, εφαρμοστέο είναι και το πδ 16/1996, για την εφαρμογή του οποίου αρμόδιες είναι οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ομοίως, μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταγράψει δημόσιες δηλώσεις της λαλίστατης κ. Σταυρούλας Αντωνάκου ή του ομοίως λαλίστατου προκατόχου της κ. Γ. Γαβρίλη για παραβάσεις επικίνδυνες για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.


Όταν, λοιπόν, παίρνεις φόρα και θέλεις να ορμήσεις στην COSCO για το θέμα πχ της ποιότητας των γερανογεφυρών [σας διαβεβαιώνω ότι έχω επιχειρήσει να το κάνω ως Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων], βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μερικές ντουλάπες μελετών, σχεδίων, διαγραμμάτων, πιστοποιήσεων από διεθνούς φήμης εταιρείες και φυσικά στρογγυλών σφραγίδων και υπογραφών κρατικών αρχών, οι οποίες σε αφήνουν... άγαλμα. Αυτός είναι και ο λόγος, που οι Κινέζοι γίνονται αρκετά ... οξείς σε αυτό το ζήτημα: διότι έχουν εκτελέσει στο έπακρο, πληρώνοντας αδρά διεθνούς φήμης οίκους (όπως είναι η TUV), αυτό, που το Ελληνικό Δημόσιο τους υποχρέωσε να κάνουν. Και, περαιτέρω, όπως κάθε επιχειρηματίας, δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για τίποτα παραπάνω από αυτό, που υποχρεούνται. Έχουν ενημερωθεί και στην Κίνα ότι μπίζνες με αγαθοεργίες δεν γίνονται...


Ωστόσο, εμείς στο Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος καταγράψαμε συστηματικά μαρτυρίες εργαζομένων στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, οι οποίες σε κάθε λογικό άνθρωπο γεννούν εύλογα ερωτηματικά για την επάρκεια του υφιστάμενου καθεστώτος. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν: εάν κάποιος πιστεύει ότι, παρόλα αυτά, οι όροι υγιεινής και ασφάλειας στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ είναι ενδεχομένως προβληματικοι, ποιός είναι ο ένοχος, οι Κινέζοι, που έκαναν όσα τους ζητήθηκαν ή εκείνοι που είτε δεν ζήτησαν αρκετά, είτε ενδεχομένως έκλεισαν τα μάτια; Για ακόμα μια φορά η απάντηση είναι αυτονόητη.


11Ε. H κείμενη νομοθεσία προβλέπει με τρόπο σαφή ότι λειτουργία των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ χωρίς Γενικό Κανονισμό Προσωπικού έστω και ένα (1) λεπτό αποτελεί υψηλής σοβαρότητας παράβαση, για την οποία είναι επιτρεπτή ακόμα και η επιβολή της διοικητικής κύρωσης της προσωρινής διακοπής της λειτουργίας τους. Εποπτέυων φορέας για τον Κανονισμό αυτό είναι το Σ.ΕΠ.Ε. Όμως, η COSCO κατήρτισε τέτοιους κανονισμούς και κανείς από αυτούς δεν κρίθηκε επικίνδυνος για τη ζωή των εργαζομένων από το Σ.ΕΠ.Ε.


Όταν, λοιπόν, και για αυτό το θέμα πάρεις φόρα και ορμήσεις στην COSCO [το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι έκανα ως Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων] για θέματα, όπως είναι η ελάχιστη σύνθεση λειτουργίας των μηχανημάτων, τα ωράρια, οι κόντρα βάρδιες κλπ., βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια άλλη ντουλάπα στρογγυλών σφραγίδων και κρατικών εγκρίσεων των αντίστοιχων Γενικών Κανονισμών. Δικαίως, λοιπόν, και για αυτό το θέμα οι Κινέζοι γίνονται οξείς: διότι τους ζήτησαν να εκπονήσουν κανονισμούς, τους εκπόνησαν, πειργράφοντας την υπερ-εντατικοποίηση της εργασίας, και στη συνέχεια οι κανονισμοί αυτοί εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.


Ωστόσο, εμείς στο Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος καταγράψαμε συστηματικά μαρτυρίες εργαζομένων στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, οι οποίες σε κάθε λογικό άνθρωπο γεννούν εύλογα ερωτηματικά για την επάρκεια των υφιστάμενων κανονισμών. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν: εάν κάποιος πιστεύει ότι, παρόλα αυτά, οι κανονισμοί προσωπικού της COSCO είναι ενδεχομένως προβληματικοι, ποιός είναι ο ένοχος, οι Κινέζοι, που τους εκπόνησαν σύμφωνα με τη νομοθεσία ή εκείνοι που είτε άνοιξαν "παραθυράκια" στους νόμους, είτε δεν διασφάλισαν την εφαρμογή τους; Για ακόμα μια φορά η απάντηση είναι αυτονόητη.


12. Συνοψίζοντας, τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η COSCO δεν είναι επικίνδυνος δράκος κινέζικου παραμυθιού. Είναι μια κερδοσκοπική επιχείρηση, με συμπεριφορά κλασικού εργοδότη: αναλύει διατάξεις, που δεν θεσμοθετεί η ίδια, αλλά αιρετές Κυβερνήσεις και αξιοποιεί στο έπακρο όσα της επιτρέπουν να αυξάνει τα κέρδη και να μειώνει τα ρίσκα της, συμπεριφέρεται δηλαδή ως κλασικός επιτηδευματίας. Η COSCO δεν κάνει τίποτα παραπάνω από τον κουρέα συνοικιακού κουρείου ή τον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ. Για το λόγο αυτό, όσοι νυν/πρώην αιρετοί δείχνουν προς το μέρος της αφήνουν στο απυρόβλητο τις αποκλειστικά δικές τους ευθύνες, δηλ. τα σχέδια νόμου, τα προεδρικά διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις, που νομιμοποιούν την COSCO να λειτουργεί στην Ελλάδα, όπως λειτουργεί.

Κατάλαβες κ. Αλεξιάδη;;;;

 

13. Με αυτά τα δεδομένα, εμείς στο Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος εκφράζουμε δημόσια την άποψη ότι το κλειστό λιμάνι ΔΕΝ εξυπηρετεί μονοσήμαντα ή κατ'αποκλειστικότητα τον ιερό αγώνα προστασίας της λιμενεργασίας στο λιμάνι του Πειραιά. Τα δάχτυλα εκείνα των νυν και πρώην αιρετών, που οργίλα δείχνουν προς την COSCO, δίνουν άφεση αμαρτιών σε όσους ψήφισαν τους νόμους, που επιτρέπουν στην COSCO να λειτουργεί νόμιμα και ξεχνούν ότι, εάν είχαν ψηφίσει άλλους νόμους, η COSCO δεν θα είχε άλλη επιλογή εκτός από τη συμμόρφωση με το περιεχόμενό τους, κάτι άλλωστε που ούτε η ίδια έχει αρνηθεί. Αλλά τέτοιους νόμους με διαφορετικό περιεχόμενο ΟΥΔΕΠΟΤΕ ψήφισαν.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ μέχρι σήμερα υπήρξαν το μοναδικό όπλο, που είχαν για να καλυτερεύσουν τις εργασιακές συνθήκες στο λιμάνι. Αυτό και μόνο κάνει τον αγώνα τους ηρωικό και σεβαστό. Αλλά ήταν ένας αγώνας, που τον έδιναν απελπιστικά μόνοι. Την ώρα, που ο δικός τους αγώνας κλιμακωνόταν, στη Βουλή επικρατούσε ομερτά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Βουλής, εδώ και οκτώ (8) χρόνια, δηλαδή κατά το χρόνο κλιμάκωσης των εργατικών διεκδικήσεων, δεν κατατέθηκε ούτε μια ερώτηση για τα δικαιώματά τους.

Η κατάσταση αυτή δίνει στην COSCO την ευχέρεια να οχυρωθεί πίσω από την κείμενη νομοθεσία και στους συντάκτες της τελευταίας την ευχέρεια να οχυρωθούν πίσω από την ... COSCO.

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί, επομένως, μια τέτοια στρατηγική να είναι βιώσιμη; Στις τελευταίες κινητοποιήσεις, εκείνοι που νομοθέτησαν όσα η COSCO εφαρμόζει, εμφανίστηκαν διαμαρτυρόμενοι για τους δικούς τους νόμους και αποφάσεις !!!!

Μήπως, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα για μια διαφορετική προσέγγιση;

Οι Κινέζοι στον Πειραιά είναι ... νοικάρηδες. Νοίκιασαν ένα λιμάνι, στο οποίο κουμάντο κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση και για το οποίο νομοθετεί η Ελληνική Βουλή. Για όσα συμβαίνουν στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ οι ευθύνες δεν βρίσκονται στο Πεκίνο, αλλά στην πλατεία Συντάγματος. Αυτές, όμως, οι ευθύνες αναδεικνύονται και οδηγούν στις επιθυμητές αλλαγές, όταν το λιμάνι είναι ανοιχτό, η ενημέρωση διαρκής και ο υπεργολαβικός λιμενεργάτης ενεργός παράγοντας ενός ανοιχτού λιμανιού και ρεαλιστικός σύμμαχος της παραλιμένιας οικονομίας, ο ανθρώπινος παράγοντας στον οποίο στηρίζονται όλοι και επομένως αυτός που ξέρει καλύτερα από τον καθένα τί πρέπει να αλλάξει και σε ποιούς να απευθυνθεί για να το αλλάξουν. Και αυτοί δε βρίσκονται στη λίστα υπαλλήλων της COSCO, αλλά στους 300 της Ελληνικής Βουλής.

Είναι το ανοιχτό λιμάνι αυτό που θα σου επιτρέψει να παλέψεις, χωρίς την πίεση των ασφαλιστικών μέτρων.

Είναι το ανοιχτό λιμάνι αυτο που δεν θα δώσει ποτέ και σε κανέναν το δικαίωμα να σε ξαναχαρακτηρίσει δήθεν παράνομο και καταχρηστικό.

Είναι το ανοικτό λιμάνι αυτό που θα φέρει κοντά στο πραγματικό πρόβλημα περισσότερους από αυτούς που θα απομακρύνει.

Εμείς σε μια τέτοια διαρκή, επίμονη προσπάθεια δηλώνουμε παρόντες και έχουμε ήδη επεξεργασμένες προτάσεις για συζήτηση με όποιον ενδιαφέρεται.

14. Ήδη σήμερα, το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος καταθέτει δυο (2) δημόσιες προτάσεις προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη:

α. τη δημιουργία μνημείου πεσόντων λιμενεργατών στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και την καθιέρωση ημέρας μνήμης για τους πεσόντες λιμενεργάτες, πάνω στις ζωές και στις οικογένειες των οποίων χτίζεται η ανταγωνιστικότητα του Σ.ΕΜΠΟ

β. τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, υπό την εποπτεία του, με αντικείμενο την επίλυση κάθε θεσμικής ασυνέχειας, που επιτρέπει σε ιδιωτικοποιημένα λιμάνια να υποβαθμίζουν το επίπεδο υγιενής και ασφάλειας. Σε μια τέτοια πρωτοβουλία, έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις να εισφέρουμε.

15. Κλείνοντας και επειδή κανείς από εμάς δεν μπορεί να αποκλείσει παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας, ενημερώνουμε ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος δεχόμαστε ακόμα και ανώνυμες καταγγελίες για οποιοδήποτε θέμα (ΔΕΝ ελέγχουμε το ip του αποστολέα). Στοιχεία, υποψίες ή οτιδήποτε άλλο αφορά στις συνθήκες εργασίας στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ είμαστε διατεθειμένοι να το στείλουμε εμείς οι ίδιοι στις αρμόδιες Αρχές για έλεγχο, χωρίς να φοβόμαστε κανέναν. Απευθύνουμε, λοιπόν, δημόσια έκκληση σε όσους έχουν το παραμικρό να καταγγείλουν και για οποιονδήποτε λόγο αισθάνονται ότι δεν μπορούν να το κάνουν, να μας καταστήσουν κοινωνούς και τότε θα δουν όλοι τι πάει να πει έλεγχος και κυρώσεις


Για το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος

Δ. Π ΜπακόπουλοςΔικηγόρος - ΑΜ ΔΣΑ 24739

ΥΓ1: Ο άδικος θάνατος του Δημήτρη Δαγκλή πρέπει να ερευνηθεί πλήρως. Σε αυτό είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Κάθε πόριμα για τα αίτια ενός εργατικού ατυχήματος δεν είναι μόνο εργαλείο κολασμού των υπαιτίων αλλά και - κυρίως - εργαλείο ανασχεδιασμού της υγιεινής και ασφάλειας της εγκατάστασης.


ΥΓ2: Εργατικό ατύχημα είναι πιθανό να ανακύψει σε οποιαδήποτε εγκατάσταση, ακόμα και με τις αυστηρότερες προδιαγραφές και ελέγχους. Η δική μας κριτική δεν αφορά στο εάν υπάρχουν ή όχι ευθύνες για τον άδικο θάνατο του Δημητρη Δαγκλή. Αυτό διερευνάται, πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και θα περιμένουμε τους αρμόδιους να αποφανθουν. Επίσης, η κριτική μας δεν αφορά στη διεκδίκηση και στον αγώνα των εργαζόμενων. Αφορά, όμως, στην ευκολία με την οποία διάφοροι πάτρονες άνοιξαν την εικόνα με ευκολία από το συγκεκριμένο συμβάν στην υγιεινή και ασφάλεια της COSCO γενικά, την κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ο,τιδήποτε άλλο. Είτε αρέσει, είτε όχι, η εγκατάσταση της COSCO στο Ικόνιο είναι φορτωμένη με θεσμικό πλαίσιο, που επιβάλει όχι απλά εποπτεία και έλεγχο, αλλά υπερ-εποπτεία και υπερ-έλεγχο. Εάν, παρόλο το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και παρά τις πολυάριθμες ελεγκτικές αρχές, που κάθε χρόνο βάζουν την υπογραφή τους, για να παραμένει η εγκατάσταση ανοιχτή, οι Κινέζοι έχουν βρει τρόπο να παρανομούν κάτω από τη μύτη των τόσων πολλών αρμόδιων, τότε το πρόβλημα για ακόμα μια φορά δεν αφορά στην COSCO, αλλά στους νυν κυβερνήσαντες και πρώην κυβερνώντες. Εάν τελικά αποδειχτεί ότι μέσα σε αυτό το αυστηρό καθεστώς ελέγχων, τόσοι πολλοί ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έκαναν την δουλειά τους, αυτό σημαίνει ότι οι Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών επέτρεψαν να εμπεδωθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς μια εδραία κουλτούρα ατιμωρησίας, δηλ. ότι μπορεί να κλείνουν τα μάτια και να μην τρέχει τίποτα. Εάν αυτό συμβαίνει, το λάθος δεν βρίσκεται στην πλευρά των Κινέζων, αλλά σε εκείνη των Ελλήνων και φυσικά έχει ονοματεπώνυμα.


 Κατεβάστε το pdf εδώ: